Lep pozdrav vsem skupaj dragi bralci in bralke moje “Sredine novičke.” Slovenski pregovor  “Vse se zmore, če se hoče”,  ste verjetno slišali v različnih situacijah v življenjskem vsakdanu. Pregovor je zelo preprost, a v življenju ga je tudi težko  realizirati, sploh če je  “na tapeti”  huda  življenjska preizkušnja. (posebno psihično ali fizično stanje). 

Preden se posvetimo današnji temi, sem za uvod  danes odprla knjigo “Tudi ti si angel” ( Janez Štros, 2018), kjer so zapisane sledeče umetnikove misli:“Težko je, ko tišina, šepet postaneta krik. Takrat je pozno, takrat je težko ukrepati. Šepetaje skozi tišino, mi je govorila.

Zdavnaj je minil čas, ko bi moral začeti spremljati svoje življenje, kako sem ga živel, kako ga živim. Le tako lahko napreduješ, deliš ljubezen, pomagaš drugim. Tišino, ki me spremlja, prekine glas, ne slišim ga, pa vendar je tu. Vse to kar opazuješ, kar je ob tebi, okoli tebe, je najboljše v življenju. Pa je res najboljše?. Je. Imamo le eno in edino, drugo ne bo prišlo nikoli. 

Vam je umetnikova misel prinesla kakšno notranje sporočilo? Meni ga je. Kako pomembno je, da zavestno spremljamo svoje življenje, kako smo ga živeli in kako ga živimo. To ima vpliv na naše duševno in fizično zdravje. Ko imamo to poglavje življenja urejeno, je naše življenje bolj izpopolnjeno. Odgovorno se obnašamo tudi do sebe, svojega telesa, svojega zdravja…

V današnjem članku se bomo dotaknili pete faze, ki jo doživljamo ali v bolezni ali drugi težki življenjski preizkušnji. Če imamo namreč dovolj časa in življenjske energije in se imamo sposobnost osredotočiti na potek predhodnih štirih faz (zanikovanje, jeza, barantanje, depresija), potem lažje preidemo v fazo, ko zaradi svojega trenutnega stanja ne bomo več jezni nase ali pa depresivni. Tako smo že predelali svoja čustva, ko smo zavidali zdravim osebam. Predelali smo jezo do tistih, ko niso bolni. Predelali smo tudi fazo žalovanja, ker smo se morali odpovedati različnim stvarem, ker jih v fazi bolezni ali drugi težki življenjski preizkušnji  ne moremo početi.

V tej situaciji prihaja čas, ko si želimo biti v notranji samoti ali pa začnemo komunikacijo na višjem nivoju s Stvarnikom. To je faza, ko se poglabljamo vase, kdo pravzaprav smo, je obdobje spoznavanja samega sebe. Začnemo se spraševati o dosedanjih vrednotah življenja, ki so nas  pripeljale v bolezen  ali drugo težko življenjsko preizkušnjo. Sedaj končno občutimo svoje potrebe in začnemo skrbeti zase na povsem nov način.  Lahko se zgodi, da si poiščemo nove prijatelje. Potek zdravljenja si olajšamo tudi tako, da nekatere stvari v življenju spremenimo. Tako pospešimo proces ozdravljanja, pa četudi je sama pot do končne ozdravitve še dolga. Lahko se nam na  tej poti zgodi povratek nazaj v prve faze doživljanja bolezni. Zato so še kako pomembni dobri prijatelji oz. kvalitetna socialna mreža, ki nas pomaga opomnomočiti, da gremo dalje po poti do želene ozdravitve.

Četudi smo sami trenutno zdravi, lahko z dodanimi znanji oz. vedenji pomagamo svojim najbližjim, prijateljem, okolici.

Zaradi globine spoznavanja posameznih faz v času bolezni ali druge težke življenjske preizkušnje, zaključujem današnjo  “Sredino novičko”. Naslednjo sredo bomo spoznali še šesto in sedmo fazo, ki jo doživljamo  v procesu zdravljenja do ozdravitve.

Za zaključek pa lahko poslušate eno simpatično himno šole zdravja. Do naslednje srede na snidenje in vse dobro v vsem.

 

Vaša Ida