Lep sončen pozdrav vsem skupaj. Zanima me, na kaj ste najprej pomislili, ko ste prebrali naslov današnje “sredine novičke”?

Je bil to morda kakšen poseben dogodek, kjer je bilo potrebno hitro odreagirati? Kako nas lahko določena prepričanja v nas samih peljejo v določeno smer razmišljanja. Osebno  menim, da si je na vseh področjih življenja  potrebno vzeti čas za razmislek in potem pravočasno odločno ukrepati v življenju.

Nekdo poskrbi za usklajenost, če smo zanjo odprti, imamo vedno več tovrstnih priložnosti. Ja, zanimivo mi je, kje se mi je danes odprla knjiga Janeza Štrosa “Tudi ti si angel”. Morda bo tudi vam? Pisatelj in slikar  Janez Štros je  svoje čutenje izrazil skozi besedo. Podoživimo jo skupaj skozi čutenje nas samih, skozi čutenje narave, skozi čutenje trenutkov življenja:

“Moje oči pripovedujejo zgodbo. Poglej v nebo, videl boš modrino, ki te objame, videl boš sonce, ki osvetli vse poti, mesec, ki  v temno noč pošilja žarek svetlobe tisoče zvezd, ki kot kresničke potujejo po nebu. Poglej v sončen dan.

Videl boš ptico v njenem letu, videl čebelico na cvetu, neutrudno mravljico. Poglej, videl boš cvetoče drevo, tisoče cvetov, videl boš plod, kako dozoreva. “

Se morda spomnite trenutkov v življenju, ko ste morali biti hitri, da ste lahko še ujeli čudovit sončni vzhod ali zahod? Ali ste morda odšli pravočasno na sprehod, da ste lahko ugledali prve cvetove pomladanskega cvetja? Ste bili dovolj hitri, da ste lahko objeli svojega otroka, ko je bil preplašen, ko se mu je zgodil dogodek, na katerega ni bil pripravljen?

Koliko različnih situacij imamo v življenju, kjer je potrebno, da odreagiramo po premisleku, jasno, hitro, odločno. Pa vprašajmo sebe, ali delamo tako odločno tudi v odnosu do sebe, svojega počutja in zdravja? Žal, na tem področju  dostikrat pademo na izpitu.

Če hočemo resnično dobro skrbeti za svoje zdravje, moramo skrbeti holistično za vsa področja našega življenja. Če se srečamo s kakršnokoli boleznijo, vedno pomislimo na vsa področja našega življenja, ali imamo vse v ravnovesju ali imamo na kakšnem področju odstopanje. Na novo se učimo  postavljati vrednote življenja. Ko si postavimo določene vrednote življenja, je pomembno, da si oblikujemo svoj načrt osebne poti.

Razmišljam o poteku bolezni, njenem zdravljenju in kakšni notranji procesi se pri tem odvijajo pri posamezniku. O tem dostikrat ne razmišljamo, teh procesov ne ozavestimo.

Samo zdravljenje zahteva pri človeku določene spremembe na čustvenem, duševnem, duhovnem in fizičnem nivoju. Tako je potrebno na novo oceniti naš odnos do drugih ljudi in ga postaviti na novo.  Oseba, ki ima probleme z zdravjem, si mora najprej priznati, da ima težave, da jih občuti. Ne sme si privoščiti zanikanja tovrstnih problemov. Vsaka bolezen namreč zahteva pri človeku, da nekaj spremeni, da se olajša zdravljenje. Vsi pa se dobro zavedamo, da vsaka sprememba zahteva pri človeku določeno stopnjo odrekanja, lahko so to določene slabe navade, napačen življenjski slog življenja, napačen sistem prepričanj…..

Pri procesu zdravljenja gremo kar čez nekaj stopenj, da pridemo  lahko do končne ozdravitve. Na prvem mestu je seveda zanikanje našega zdravstvenega stanja. Naslednja faza je faza jeze. Tretja faza je faza barantanja. četrta faza je faza določene stopnje depresije. Peta faza je, ko se končno sprijaznimo z našo situacijo. V šesti fazi se končno človek sreča sam s seboj, to je kot neke vrste novo rojstvo. Sedma faza pa sledi po ozdravitvi.

Lahko za osebni preizkus razmislite, če ste bili kdaj v situaciji bolezni, čez vse kaj ste šli, da ste ozdraveli. Seveda so to predvsem težje duševne ali fizične bolezni. Bolj podrobno se bomo sprehodili po teh fazah v naslednji sredini novički čez teden dni.

Za zaključek  današnje  “sredine novičke” pa uživajte ob simpatičnih mladih glasbenikih.

Na snidenje do naslednje srede in vse dobro.

Vaša Ida