Lep pozdrav vsem skupaj dragi bralci in bralke “sredinih novičk”. Teden je naokrog in s tem tudi nova “sredina novička”.  V pretekli  “sredini novički”  sem vam podala predlog, da malo razmislite o “maskah” v vašem življenju. Verjetno ste prišli do zanimivih ugotovitev. Maske me spominjajo tudi na čas  “pustovanja.” Ko sedaj pomislim na ta čas, si mislim takole:” Mar ne bi bilo bolje, da bi hodili v letu 364 dni brez mask in si jih za šalo nadeli samo za en dan…..tako pa se v času pustnega rajanja samo spremenijo “maske”.

Gotovo smo jo kdaj kateremu v življenju pošteno zagodli in smo zraven tega še uživali. Lahko se spomnimo otroških, najstniških let. Takrat so bile verjetno to bolj “navihane” zgodbe oziroma situacije.

Porajal  pa se je že takrat občutek tega užitka, ne glede na vrsto dogodka, ali je bil pozitiven ali negativen. Vsako pretakanje energije v telesu je prijetno. Ob spremljanju užitka se namreč v telesu sprošča energija, katera se je predhodno kopičila v naši notranjosti in smo jo občutili kot bolečino. Ko se sprosti bolečina, se sprosti tudi kreativna energija, ki je vedno prijetna.

Negativni užitek se namreč poraja iz nižjega jaza.

Kateri del  duševnosti je  pravzaprav  nižji jaz?

V resnici je to tisti del nas, ki je pozabil, kdo pravzaprav smo. To je namreč tisti del naše duševnosti, ki zaupa in verjame v negativni svet in žal tako tudi ravna. Za nižji jaz je značilno, da ne zanika negativnosti. V njej namreč nižji jaz zelo uživa. In prizadeva si za vedno več negativnih užitkov. Če se ozremo v sedanji čas, lahko ugotovimo, kako je nižji jaz prisoten v svojem delovanju v celotni svetovni družbi.

Nižji jaz svojih negativnih namenov ne skriva in se tudi ne pretvarja, da je dober.  Pred vse ostalo postavlja svoj jaz in tega tudi ne prikriva……Saj vam je verjetno poznano: ” Jaz sem pomemben, zate pa mi ni čisto nič mar.”  V bistvu mu ne more biti mar za druge, ker živi v svetu razločenosti.  Uživa v užitkih in si jih želi vedno več. Nižji jaz pozna bolečino v človeku, vendar mu ni do tega, da bi bil empatičen do te njegove bolečine, da bi jo občutil.

Glavni namen nižjega jaza je, da ohranja razločenost, lahko dela, kar hoče in nobene bolečine ne občuti. Seveda pa v času našega življenja vsa duševnost ni ločena od samega bistva. Spoznali bomo naš višji jaz.

Kateri del duševnosti  je pravzaprav  “višji jaz?”

Višji jaz je poln modrosti, ljubezni, poguma. Višji jaz je povezan s kreativno močjo, ki nam omogoča vse dobro, kar v življenju delamo. V svoji srčiki je to del, ki ni pozabil na nas, kdo v resnici smo.  Kadarkoli v svojem življenju občutimo srečo, mir, veselje, se vse to odraža skozi ustvarjalno energijo na različnih nivojih.

Nikoli namreč ne smemo misliti, da so negativni vidiki našega življenja izraz našega pravega jaza. Negativni vidiki našega življenja nam izražajo to, kar nismo. Preprečili smo si namreč izražati svoj pravi jaz.

Višji jaz si namreč vedno prizadeva  za resnico, povezanost, enost, spoštovanje, individualnost, jasno samozavedanje in seveda združenje z našim Stvarnikom              (Bogom, Kreatorjem…).

Naslednjo sredo  vam bom na praktičnem primeru obrazložila, kako  se v komunikaciji srečajo višji jaz, maska in nižji jaz. Dotaknila se bom naših običajnih obrambnih mehanizmov in njihovih   vplivov  na naše zdravje.

Za zaključek današnje ” sredine novičke ”  želim z vami podeliti čudovito misel, ki je napisana z nivoja “višjega jaza”:

“Moje oči pripovedujejo zgodbo. Poglej v nebo, videl boš modrino, ki te objame, videl boš sonce, ki osvetli vse poti, mesec, ki v temno noč pošilja žarek svetlobe, tisoče zvezd, ki kot kresničke potujejo po nebu. Poglej v sončen dan. Videl boš ptico v njenem letu, videl čebelico na cvetu, neutrudno mravljico. Poglej, videl boš cvetoče drevo, tisoče cvetov, videl boš plod, kako dozoreva.  ( Janez Štros, iz knjige  Tudi ti si angel – Ko govori duša )

Do naslednje srede – na snidenje in vse dobro. Naj se širi čimveč delovanja skozi moj… tvoj… vaš … njihov višji jaz.

Ida